10 minuni pe care le fac proteinele si pe care orice femeie ar trebui sa le stie

10 minuni pe care le fac proteinele si pe care orice femeie ar trebui sa le stie

protein-rich-foods

Daca te chinui sa ai suficiente proteine in alimentatie, s-ar putea sa vrei sa iti reamintesti de ce proteinele sunt atat de importante. De la sanatatea pielii pana la echilibrarea metabolismului, avem multe motive pentru a alerga catre oua, branza si peste. Studiile arata ca multe femei nu isi iau doza zilnica de proteine, de aceea am adunat cateva informatii care sa va ajute sa faceti alegerile cele mai benefice.

 

Corpul uman este compus in mare parte din proteine – muschii, organele si sistemul imunitar sunt toate compuse din aceste celule esentiale. Corpul nostru le foloseste pentru a crea acesti macronutrienti numiti aminoacizi. Adesea, femeile ignora importanta acestora, deoarece considera ca alimentele bogate in proteine contin multe grasimi sau multe calorii. Daca facem acest lucru, devenim victimele malnutritiei. Aportul de proteine nu numai ca NU ne ingrasa, ci ne ajuta chiar sa ardem grasimi si atunci cand nu suntem active.

Poti sa-ti iei proteinele dintr-o gramada de alimente, cele mai bune surse find pestele, carnea, produsele lactate si leguminoasele uscate.

1. Nu te ingrasa

Proteinele vor fi folosite pentru a produce energia necesara functionarii corpului atunci cand carbohidratii si grasimile nu sunt disponibile, dar nu vor fi stocate ca grasimi daca nu vor fi consumate in exces. Prea mult inseamna de trei ori necesarul zilnic.

2. Satietate de durata

Proteinele ne ajuta sa ne tinem pofta de mancare in frau. Alimentele bogate in proteine se digera mai greu si prin urmare stau mai mult in stomac, mentinandu-ne senzatia de satietate pentru mai multa vreme. Deci, asigurandu-ne ca avem suficiente alimente bogate in proteine (carne, peste, oua, leguminoase, nuci si seminte) la fiecare masa, ne putem controla apetitul si greutatea.

3. Necesarul de proteine

Pentru adulti, necesarul zilnic de proteine este de 0,4 g pentru fiecare kilogram din corpul nostru. Aceasta inseamna ca o femeie care are 58 de kg, are nevoie de 45-50 g de proteine pe zi. Aceasta cantitate creste in sarcina si atunci cand incercam sa ne dezvoltam masa musculara.

4. Nu doar muschi

Proteinele sunt esentiale nu numai pentru muschi, ci si pentru procesul de crestere si pentru cel de refacere a organismului. Chiar atunci cand ne oprim din cresterea in inaltime, avem nevoie de proteine pentru inlocuirea si refacerea celulelor si tesuturilor. Acest proces se desfasoara constant – de exemplu, tesutul care delimiteaza tractul digestiv se reface la fiecare doua pana la patru saptamani. Aceasta inseamna ca proteinele sunt vitale pentru procesul de vindecare in cazul unei rani sau al unei operatii.

5. Super imunitate

Proteinele sunt deasemenea folositoare in procesul de producere a anticorpilor – substante produse de celulele imune pentru a le ajuta sa identifice particule precum bacterii si virusi. Deci, pentru a avea un sistem imunitar sanatos, avem nevoie de suficiente proteine.

6. Proteinele sprijina aportul de oxigen din corp

Hemoglobina, care transporta oxigen in tot corpul prin globulele rosii, este o proteina. Lectie incheiata!

7. Detoxifierea este esentiala

Proteinele sunt folosite pentru detoxifierea ficatului. Unii aminoacizi (componenti ai proteinelor) se “lipesc” de toxine pentru a ajuta evacuarea lor din corp. Din acest motiv, o dieta saraca in proteine nu este cea mai buna cale de a face o detoxifiere sau o curatare.

8. Hrana pentru creier

Proteinele sustin functionarea creierului si memoria. Unii aminoacizi precum glicina si serina, actioneaza ca neurotransmitatori – substante care permit creierului si celulelor nervoase sa comunice intre ele. Altii sunt convertiti in neurotransmitatori – de exemplu, triptofanul este convertit in serotonina, un neurotransmitator de stare important.

9. Atentie vegani!

Veganii in special trebuie sa fie atenti sa aiba suficiente proteine in alimentatie. Cu cateva exceptii, cea mai mare concentratie de proteine se gaseste in alimente de origine animala. O portie de piept de pui contine in jur de 25-30 g de proteine, in timp ce o portie de orez are in jur de 6 g de proteine si 100 g de linte gatita in jur de 9 grame de proteine.

Veganii trebuie sa aiba o mare varietate de leguminoase in alimentatie, nuci si seminte in dieta zilnica.

10. Prea multe proteine nu fac bine

In timp ce o cantitate insuficienta de proteine poate cauza probleme, nici o cantitate prea mare nu este benefica. Un nivel prea ridicat al cantitatii de proteine din organism mentinut pe o perioada indelungata dauneaza rinichilor. Unele surse spun ca aceasta se intampla numai daca este deja o problema la rinichi.

Un procent de peste 35% de proteine din totalul zilnic de calorii devine daunator. Acesta inseamna in jur de 175 – 200g de proteine la o dieta de 2000–2500 de calorii.

In concluzie, cheia succesului este echilibrul! Asa e ca va veti revizui aportul zilnic de proteine?