Reflexoterapia
– [ ] NOŢIUNI GENERALE DE REFLEXOLOGIE
– [ ] Definirea reflexologiei
Ca ramură a medicinii orientale reflexologia este ştiinţa zonelor reflexogene, ale organismului situate pe suprafaţa corpului în general la distanţă faţă de organele pe care le reprezintă.
Organele sunt componente inseparabile în ansamblul organismului uman, având legătură vasculară şi energetică directă cu zonele corespunzătoare reflexogene.
Ea este arta ştiinţifică de diagnosticare şi vindecare prin apăsarea şi stimularea anumitor zone reflexogene de la nivelul extremităţilor organismului, care corespund tuturor organelor şi părţilor corpului uman.
Reflexul este activitatea fundamentală a sistemului nervos cu ajutorul căruia se reglează relaţiile dintre organe şi relaţiile dintre organism şi mediul înconjurător.
– [ ] Reflexoterapia – este componenta reflexologiei care se ocupă cu tratamentul prin masaj al punctelor reflexogene, diagnosticate ca
fiind sensibile.
În timpul masajului aceste puncte reflexe trebuie controlate în permanenţă, pentru a nu se traumatiza zonele învecinate şi a putea face o evaluare corectă a deblocării cristalelor. Dacă nu se acordă atenţie acestor depozite, din starea lor incipientă se vor descoperi ulterior
tulburări la distanţă, în zonele şi organele corespondente.
– [ ] Modul cum acţionează reflexoterapia
Masarea zonelor reflexe afectate, pe parcursul mai multor şedinţe, îmbunătăţeşte substanţial circulaţia sangvină ajutând la transportarea acestor depozite de toxine, spre organele de eliminare, precum şi la transportul de material nutritiv, hormoni şi anticorpi spre organe şi ţesuturi. O altă modalitate prin care reflexoterapia acţionează asupra organismului este stimularea punctelor reflexe corespunzătoare sistemului nervos şi a celui endocrin, care activate fiind vor contribui la buna funcţionare a întregului organism.
Principiile reflexoterapiei
Reflexoterapia conduce la:
- Corectarea celor trei factori negativi implicaţi în procesul de boală: congestia (responsabilă de apariţia tumorilor), inflamaţia şi tensiunea (responsabile de diminuarea eficienţei sistemului imunitar).
- Îmbunătăţirea circulaţiei în organism şi eliminarea reziduurilor astfel încât toxinele să nu se mai acumuleze în concentraţii dăunătoare, în ficat, rinichi sau intestin.
- Scăderea senzaţiei de durere, prin stimularea eliberării de endorfine (analgezice naturale), de către hipofiză. Reflexoterapia are acţiunea cea mai eficientă atunci când este folosită pentru tratarea întregului organism şi nu numai pentru anumite afecţiuni. În acest mod ea îmbunătăţeşte toate funcţiile organismului ce stimulează procesul natural de vindecare făcând-ul mai rapid şi mai eficient. Este o metodă de întreţinere preventivă a bunăstării corpului.
– [ ] Avantajele reflexoterapiei
Cel mai mare avantaj este că acest gen de tratament poate fi efectuat tuturor indiferent de vârstă, sex, stare de sănătate, atât în scop curativ cât şi ca o bună profilaxie. Reflexodiagnosticul este extrem de important deoarece ne ajută să facem o verificare a stării de sănătate a unui individ, într-un timp foarte scurt.
Reflexoterapia acţionează în totdeauna în sensul normalizării, neexistând nici un pericol de agravare a unei stării de sănătate. Nu tratează simptomatologia bolilor, ci cauzele lor. Un mare avantaj îl reprezintă lipsa completă de toxicitate. Normalizarea circulaţiei sangvine în organul sau zona afectată este extrem de importantă deoarece sângele transportă substanţe deasimilaţie, dezasimilaţie şi apărare, o bună circulaţie sangvină ducând la accelerarea vindecării şi reconstituirii ţesuturilor şi organelor lezate.
Tratarea cu ajutorul reflexoterapiei nu implică o dotare specială şi poate fi efectuată chiar şi de persoana în cauză.
Indicaţii
Reflexoterapia se recomandă ca:
- profilaxie împotriva oricărui gen de îmbolnăvire;
- pentru menţinerea unei circulaţii sangvine şi implicit energetice bune;
- pentru eliminarea toxinelor acumulate din alimente, băuturi şi medicamente;
- ca tratament adjuvant în afecţiunile acute şi cronice.
Contraindicaţii
Aproape că acestea nu există, cu mici excepţii:
1.Nu se recomandă reflexoterapia în tromboflebită pentru a nu facilita deplasarea cheagurilor sangvine, odată cu creşterea fluxului sangvin.
2.La femeile însărcinate se recomandă evitarea zonelor reflexe corespunzătoare organelor genitale, pentru a nu provoca o expulzare prematură a fătului; de asemenea organele genitale vor fi evitate şi la femeile aflate în perioada menstruaţiei, pentru a nu provoca o hemoragie.
3.La persoanele cu tensiune arterială crescută se recomandă aşezarea acestora şi nu culcarea lor, pentru a evita o şi mai mare creştere a tensiunii. Unii o contraindică şi la cei cu tumori maligne, dar practica ne-a dovedit că ea nu face nici un rău, dimpotrivă îmbunătăţeşte starea psihică a bolnavului şi în fazele mai avansate calmează durerile, ajungându-se chiar la renunţarea la morfină. De asemenea, atunci când există leziuni sau traumatisme la nivelul picioarelor, se vor masa alte zone reflexogene (mâini, urechi, etc.).