Branza creeaza acelasi gen de dependenta ca si cocaina

 

Branza creeaza acelasi gen de dependenta

ca si cocaina


Four-year-old Aaron Ian Read takes a bite out of the World’s Greatest Cheeseboard featuring over 150 different British cheeses. The cheeseboard has been created to show the variety and quality of British cheese as British Cheese Board research reveals the UK public’s lack of knowledge about the cheese made on its doorstep. For further information please contact Ed Callow 020 7612 8860, Lucy Dormandy on 0207 612 8840 or email british.cheese@kindredagency.com.

 

Oamenii de stiinta au ajuns, in final la o concluzie. Motivul pentru care iubim atat de mult branza este simplu: aceasta provoaca dependenta intocmai ca si cocaina.

La petreceri nu te mai dezlipesti de masa de branzeturi si le spui tuturor ca esti dependenta de branza? S-ar putea sa ai dreptate. Un studiu realizat de Universitatea din Michigan si National Institute for Drug Addiction din Statele Unite arata motivele pentru care unele alimente prezinta sanse mai mari de a creea dependenta decat altele. Cercetatorii au aflat care este topul alimentelor care provoaca dependenta, folosind un esantion format din 500 de persoane.

Studiul explica faptul ca branzeturile contin o proteina numita cazeina, care elibereaza o substanta narcotica (da, ati citit bine – NARCOTICA) numita cazomorfina, in timpul digestiei. Cazeina este cunoscuta in lumea stiintifica sub numele de cocaina din lactate. Cazomorfina interactioneaza cu receptorii de dopamina. Dopamina este substanta care este eliberata atunci cand experimentam ceva placut. Atunci cand cele doua substante ajung in contact, in creier se declanseaza producerea de substante care creeaza dependenta.

Nicole Avena, co-autor al studiului amintit spune: "Acesta este primul pas spre identificarea alimentelor si proprietatilor acestora care declasaza dependentele. Aceste concluzii ne ajuta sa schimbam abordarea tratarii obezitatii. Nu ne vom mai gandi la simplul fapt de a reduce cantitatea de alimente consumate, ci la metode utilizate in eliminarea fumatului, a consumului de alcool sau de droguri."

La capatul opus al scalei se afla alimentele sanatoase, precum orezul brun sau somonul. Ghiciti ce? Acestea nu creeaza dependenta, din pacate.

S-ar putea ca acest articol sa schimbe modul in care vedem fondue-ul pentru totdeauna, si anume sa devina doar un bol de cocaine din lactate. Sa ne asteptam sa apara centrele de dezintoxicare de branza, in curand? S-ar putea sa ne vedem acolo…

Cu drag,

Echipa Del Mar