DRENAJUL LIMFATIC

Drenajul limfatic

cu Larisa Paxaman, kinetoterapeut, Del Mar Medical Spa

Aceasta forma de masaj este o metoda naturala foarte eficienta in stimularea circulatiei limfatice. Efectele ei se resimt in intregul organism: sistemul imunitar este stimulat, acumularile toxice din limfa sunt eliminate, durerile cronice si cele acute se diminueaza considerabil, este grabita recuperarea si vindecarea dupa interventii chirurgicale sau arsuri, se diminueaza celulita, edemele de cauza limfatica, tulburarile circulatorii, constipatia si problemele intestinale.

Masajul pentru drenare limfatica a fost descoperit si dezvoltat de catre medicii danezi Emil si Estrid Vodder in jurul anilor ’30. Prezentata pentru prima oara publicului in 1936 la Paris, metoda a cunoscut un succes considerabil, fiind cunoscuta in prezent in foarte multe tari ale lumii. La ora actuala, aceasta forma de masaj a castigat o pozitie binemeritata atat in lumea medicinii stiintifice, cat si in cea a terapiilor complementare, fiind o parte componenta a unora dintre sectiile de masaj, fizioterapie sau refacere ale marilor spitale.

Dupa studii si observatii indelungate realizate pe parcursul mai multor ani, incurajat de rezultatele obtinute de multi dintre pacienti, dr. Vodder a pus la punct o forma de stimulare si masare blanda la nivelul pielii, fara a utiliza nici un fel de preparate de masaj, ci doar manevrele realizate cu abilitate cu ajutorul palmelor. Punerea in miscare ritmica si blanda a pielii (peste tesuturile subcutanate) face ca musculatura vaselor limfatice sa se contracte mai puternic si cu o frecventa mai mare, ceea ce conduce la o mobilizare a intregii circulatii limfatice.

Emil Vodder afirma la mai multi ani dupa aplicarea pe scara larga a metodei sale: “Aceasta metoda terapeutica produce in majoritatea cazurilor rezultate ce pot surprinde prin rapiditate si eficienta. Indiferent daca este vorba de pacienti care au nevoie de o regenerare sau infrumusetare la nivelul pielii, care se confrunta cu hematoame cauzate de accidente, eczeme, obezitate, edeme, varice sau ulceratii ale picioarelor.

Efectele Drenajului Limfatic Dr. Vodder

Lista efectelor este foarte lunga datorita importantei majore pe care o are buna functionare a sistemului  limfatic asupra stari de sanatate generale.

Cele mai vizibile efecte ale acestei forme de masaj au fost semnalate in urmatoarele afectiuni:

Diaree/constipatie, meteorism, colita si alte probleme intestinale – unul dintre primele fenomene care se constata dupa numai 3-4 zile de realizare a masajului  prin perierea pielii este schimbarea consistentei si culorii fecalelor, ceea ce indica eliminarea accelerata a unor produsi nocivi din corp. De obicei apar mari cantitati de mucus in scaun, ceea ce nu trebuie sa ne sperie deloc, aceasta indicand faptul ca drenarea limfatica este eficienta. Pentru efecte maxime in astfel de cazuri, masajul va fi asociat cu o alimentatie naturala bazata pe legume, fructe si cereale si cu utilizarea unui amestec de plante cu rol tonic si purificator al intestinelor.

Probleme ale pielii in general – se remarca o rapida infrumusetare a pielii pe intregul corp. Pentru ca efectele sa fie maxime, in cazuri de acnee sau eczeme este bine ca masajul sa fie asociat cu utilizarea interna a unor preparate din plante cu rol de stimulare a drenarii limfatice si a eliminarii prin scaun (laxative usoare).

Congestii hepatice, afectiuni renale (adjuvant) – pielea a fost adesea considerata un “al treilea rinichi”, fiind cel mai mare organ cu rol de eliminare a toxinelor din organism. Mentinerea intr-o stare de curatenie a porilor pielii, indepartarea celulelor moarte si a altor depuneri de pe piele prin perierea acesteia conduce la o mult mai buna activitate de eliminare prin transpiratie a produsilor nocivi si o imbunatatire a respiratiei la nivelul pielii. Indeplinirea corecta a functiilor pielii se va traduce ulterior ca o detensionare a celorlalte organe de eliminare (ficatul si rinichii) care altfel sunt nevoite sa munceasca suplimentar.

Ulceratii ale pielii de cauze diverse – nu se periaza si nu se maseaza pielea in zonele ulcerate, ci doar in zonele invecinate. In astfel de cazuri stimularea se face cu foarte multa atentie, fara a provoca presiuni sau frectionari. Se pastreaza intotdeauna sensul de miscare mentionat anterior.

Celulita, obezitate – efecte remarcabile apar dupa 2-3 saptamani de aplicare a acestui tip de masaj. Mai ales in aceste cazuri, masajul va constitui o metoda inclusa in contextul dietoterapiei si fitoterapiei specifice acestor tulburari. In celulita masajul poate fi realizat si prin miscari de tragere usoara si blanda folosind palmele si degetele.

Revenire dupa arsuri – in primul rand pentru a accelera vindecarea si apoi pentru a reduce foarte mult cicatricele de la nivelul pielii, in cazul arsurilor mai usoare. Perierea pielii nu se face niciodata pe zonele lezate, ci la o distanta corespunzatoare astfel ca circulatia limfatica sa fie stimulata in zonele adiacente perturbarii. Efecte exceptionale de refacere dupa arsuri apar in cazul in care se apeleaza la metoda de masaj manual de drenare limfatica, realizata de catre un profesionist.

Probleme circulatorii (tulburari de circulatie periferica, varice, fragilitate capilara) – aceasta forma de masaj este un adjuvant in aceste cazuri, pentru vindecare fiind necesar un tratament natural amplu.

Edeme limfatice, insuficienta a circulatiei venoase – in astfel de cazuri se va insista asupra zonelor afectate, realizand in finalul masajului prin periere a pielii, usoare miscari de tragere cu palmele si batere cu varfurile degetelor in jurul regiunii unde circulatia limfatica este obstructionata. Nu se vor exercita nici un fel de presiuni in acest caz, miscarile fiind asemanatoare unor mangaieri mai ferme.

Stres, anxietate, dureri de cap, insomnii – imbunatatirea drenajului limfatic determina o stare de relaxare si detensionare si la nivelul sistemului nervos. Totodata, dinamizarea prin atingere blanda a intregului corp relaxeaza, elimina incordarea si tensiunile si determina o stare de revigorare nervoasa.

Probleme de imunitate – in special sensibilitatea crescuta la raceli si gripe sau la afectiuni ale aparatului respirator se poate diminua in timp. S-a constatat adesea ca dupa instalarea unei astfel de afectiuni vindecarea survine mult mai rapid atunci cand se apeleaza la aceasta forma de masaj.