Leacuri traditionale africane – povestea untului de shea

Leacuri traditionale africane

Povestea untului de shea

BeautyNatura a daruit poporului African, expus climei ecuatoriale dure, un arbore cunoscut de secole in leacurile traditionale ale bastinasilor: arborele de Shea (Butyrospermum parkii), numit si arborele Karite sau copacul tineretii.

Acesta rodeste un fruct asemanator unei prune uriase care, prin uscare, zdrobire si fierbere, scoate la suprafata o substanta untoasa pe care popoarele africane o folosesc la ingrijirea pielii, a parului si chiar pentru tratarea lemnului sau a pieilor de animale.

Untul de Shea este extras din nucile arborelui de shea, care creste in savana din zona Africii Centrale si de Vest. Nucile sunt considerate fructe de padure, sunt mari de circa 4 cm, au un continut de aproximativ 50% grasimi si sunt recunoscute atat ca o sursa majora de grasimi comestibile, cat si ca o binefacere pentru piele.

Untul de shea provenit din miezul Karite se mai numeste si unt Galam sau unt Karite. Metoda traditionala de obtinere consta in spalarea si fierberea semintelor in apa. Astfel se separa deasupra apei un strat plutitor de grasime, adica untul de shea. Acesta se topeste la temperatura de 22-24 grade C, are culoare galben deschis si un miros puternic de pamant, ciocolata, nuci si unt.

Nucile de shea sunt culese si stocate pana cand ajung la maturitatea optima, dupa care sunt stampilate. Cantitatea astfel obtinuta este incalzita pana la 50-60 grade, pana cand untul de Shea devine lichid si poate fi extras din coaja. Prin racire se obtine untul de shea nerafinat, o masa de culoare alb-galbui, cu un miros fin de grasime. Aceasta extractie blanda protejaza substantele vindecatoare si de ingrijire a pielii.

Contrastand cu aceasta metoda, in productia de unt de shea rafinat nucile sunt colectate masiv prin lovituri, sunt transportate la fabrica si sunt procesate prin rafinare la temperaturi de aproximativ 150 grade.

Untul de Shea este disponibil sub forma “rafinata” (distilata) sau “nerafinata”  (netratata). Metoda de extractie este un element esential in determinarea calitatii sale. In stare nerafinata, untul este produs fara utilizarea de aditivi chimici, adica prin metoda traditionala. Untul de Shea rezista in stare pura pana la 2 ani, chiar si in conditiile caldurilor tropicale.

La Del Mar va oferim tratamente cu unt de shea organic, nerafinat, neodorizat si necolorat, realizat in cooperative din Burkina Faso, obtinut prin procedee manuale de presare la rece a nucilor de shea din arbori ajunsi la maturitate. Untul de Shea Terre d’Afrique se gaseste in varianta simpla sau cu adaos de uleiuri esentiale naturale (banane, vanilie si lamaie), o adevarata placere naturala tropicala.

 

Echipa Del Mar Medical Spa