Valoarea unui stil de viata sanatos
Ce intelegem prin valoare ? DEX-ul spune ca «valoarea este suma calitatilor ce dau pret unui lucru, masura in care ceva este apreciat »
Consideram SANATATEA o valoare? Da, dar cele cele mai multe ori, dupa ce avem o problema medicala sau daca ne sperie ceva, si cel mai adesea, dupa 40-50 ani. Pana la acest «prag psihologic», avem de obicei alte valori, bazate pe nevoile biologice (de subzistenta), apoi pe cele sociale (acceptarea celorlalti, nevoia de aprobare), apoi psihologice (care privesc realizarea de sine).
Viata agitata a secolului xxi, face ca lucrurile sa se intample cu o viteza foarte mare, fara a mai avea timp sa ne ascultam corpul. Daca am face-o, intrebarea ar fi : Esti multumit(a) cu bunastarea personala, aspectul fizic, munca, sanatatea ta? Toate acestea definesc termenul de « WELLNESS », adica balanta acelor aspecte care iti vor da echilibru in viata. In acest concept, se merge dincolo de aspectul sanatatii, si anume catre atingerea potentialului maxim de fericire, multumire a individului.
Daca NU esti multumit, atunci urmatorul pas este sa iei ATITUDINE, adica sa faci o schimbare. Cine spune ca este usor ? Sau ca o poti face dintr-o data ?
Se spune ca o prima faza este cea de CONTEMPLARE, adica analizezi, te gandesti daca vrei sa faci o schimbare. Este momentul de construire a motivatiei intrinseci, care te ajuta sa faci o schimbare de durata. O poti face singur sau cu ajutor. Dupa ce esti hotarat sa accepti schimbarea, vei trece la un plan de ACTIUNE. Construirea acestui plan, durata lui, depinde de individ, desi are la baza principii generale, si va fi adaptat nevoilor, realitatii si valorilor fiecaruia. De aceea, nu cred in DIETA, ci in SCHIMBAREA STILUI DE VIATA.
Participarea ACTIVA la un program de WELLNESS reflecta atitudinea individului pentru viata sa. In acest moment individul isi asuma responsabilitatea pentru un comportament sanatos, dovedeste controlul actiunilor sale (EMPOWERMENT). Comportamentul este, de obicei, consecvent valorilor.
Un comportament sanatos presupune si grija pentru o alimentatie care sa asigure greutatea corespunzatoare, sa previna boli cardiovasculare, degenerative, cancere.
Alimentatia sanatoasa trebuie sa fie echilibrata calitativ (proteine, glucide cu absorbtie lenta, lipide sanatoase), cantitativ (potrivit cu varsta si activitatea fizica) si sa fie preparata corespunzator. Ceea ce este foarte important, vital chiar, pentru un stil de viata sanatos, este NUMARUL DE MESE – cel putin 3 mese fixe/zi. Nu este usor sa ai un program disciplinat de mese, sa le respecti asa cum respecti obiectivele si termenele din viata profesionala. Daca vrei sa fii SANATOS, PERFORMANT, TONIC, trebuie sa ti le impui ca obiective personale. Omul a fost creat cu mecanisme de reglare si adaptare, care folosite in exces si dezordonat, vor ceda si atunci apar disfunctiile- obosela, ingrasare, insomnii, teama, dureri.